AED

En daarom een reanimatie cursus

04 april 2022

Als wijkraad hebben wij ons de afgelopen jaren ingezet voor een goed netwerk van AED’s in de wijk. Voor de gebruik van de AEDs hebben wij vrijwilligers nodig. Ieder jaar verzorgen wij cursussen voor de bewoners van Welgelegen. Dit willen we ook de komende jaren blijven doen. Met uw hulp en inzet is dat mogelijk. Zo werken we samen aan een veilig Welgelegen.

Afgelopen november heb ik zelf meegedaan aan de AED cursus die georganiseerd werd door de wijkraad. Ik wil graag mijn ervaringen delen over mijn eerste oproep.

Het is zondagochtend 07.50 wanneer ik een SMS krijg van HartslagNu. Een oproep om een AED op te halen en naar een adres verderop in de straat te brengen. En de vraag om aan te geven of je gaat. Op dat moment lees ik net de krant, ben half aangekleed en moet een beslissing nemen. Zonder echt na te denken stuur ik een SMS terug met ‘ja’. Nu moet ik in actie komen. Snel trek ik schoenen en een jas aan en hol naar de AED die bij mij een paar huizen verderop hangt. Met de AED loop ik snel naar het adres van de melder. Het blijkt toch verder te zijn dan ik dacht en het lopen lijkt een eeuwigheid te duren. Ondertussen denk ik aan de melder en hoe deze op mij moet wachten. Gelukkig zie ik dan al op afstand de motor van een motor- agent staan en tegelijkertijd zie ik een ambulance voor het huis stoppen. Ik ben dan nog onderweg en tegen de tijd dat ik aankom is er niemand meer te zien. Er blijkt ook al een politieauto te staan, en met zoveel hulp weet ik dat de melder in goede handen moet zijn. Ik besluit buiten te wachten en niet aan te bellen, en na 10 minuten vertrek

ik weer om de AED weer terug te zetten.

Deze ervaring heeft mij een aantal nieuwe inzichten gegeven die ik graag wil delen.

  • Weet waar de dichtstbijzijnde AED’s in jou buurt zijn. Als je niet hoeft te zoeken kan dat tijd en stress schelen. Die tijd heb je hard nodig en innerlijke rust heb je wel nodig wanneer je echt aan de slag moet.
  • Ik denk dat ik ondanks de vijf aanwezige hulpverleners toch had moeten aanbellen, al was het maar om te laten weten dat er meer hulp beschikbaar is.

Zelfs als de AED en de hulpvraag dichtbij zijn kost het tijd voordat je ter plekke bent. Daarover heb ik me wel zorgen gemaakt, maar late hulp is altijd beter dan geen hulp.

Bij aankomst bleek dat ik de enige buurtbewoner was met een AED. Denk dus niet dat er ook wel een ander is die hulp verleend, jij bent belangrijk!

Als wijkraad blijven we ons inzetten voor voldoende AED’s en opgeleide hulpverleners in de buurt. Wil je ook een AED bij jou in de buurt of wil je meedoen aan een AED cursus, laat het dan weten, bel iemand van de wijkraad of mail naar wijkraadwelgelegen@gmail.com.

Marcel Hassink

IMG_0719