Geslaagde duurzame wandeling

17 mei 2023

Wijkgenoten zijn op bezoek geweest bij elkaar om te bespreken wat mogelijk is om je huis te verduurzamen. Een mooi voorbeeld van een jaren dertig woning in de Morellenlaan die eerst geïsoleerd is waarna met zonnepanelen electriciteit voor eigen gebruik wordt opgewekt. Daarbij heeft de bewoner toegelicht welke subsidies hoe zijn aangevraagd en gekregen. Natuurlijk zijn er vragen gesteld en is besproken waar nog kansen liggen voor een volgende stap.

Daarna zijn we op bezoek gegaan bij een huis waar regenwater wordt opgevangen voor het bewateren van de tuin en niet het riool inloopt. Zelfs bij de afgelopen hete zomer was er zo voldoende water voor de tuin. Bij het bezoek heeft de gemeente ook toegelicht welke mogelijkheden er zijn en waarvoor subsidie aangevraagd kan worden. Ook hier waren natuurlijk veel vragen. Gelukkig regende het even tijdens ons bezoek aan de tuin.

Als afsluiting hebben we van een energiecoach Jan de Koning van Duurzame Energie Apeldoorn (deA) een toelichting gehad waar op te letten bij de keuze voor een warmte of hybride pomp. Belangrijkste boodschap was dat de juiste keuze van een type warmte of hybride pomp bepaald wordt door de specifieke situatie in het huis. Energie coaches van deA geven advies nadat ze de thuis situatie goed bekeken en besproken hebben met de inwoners. Vraag gerust een gesprek aan op de website van deA via de volgende link https://www.de-a.nl/je-huis/je-koophuis/energiecoach/

Veel vragen hebben tot een uitwisseling van ideeën geleid. Deze dag was goed geslaagd door het onderlinge contact tussen wijkgenoten en de professionele ondersteuning vanuit de deA en de Gemeente. Deze duurzame wandeling gaat daarom ook herhaald worden.

wandelingduurzaammei2023