Halstraat

05 april 2022

Als je vanaf de Deventerbrug richting de Tol rijdt kijk dan naar rechts. Dan zie je als 2e straatje de Halstraat. Je moet heel goed opletten om dat kleine straatje te zien. De naam Halstraat laat je vast denken: “Daar staat dan wel een hal, hé? Helaas is het gebouw dat de naam aan de straat gaf afgebroken. Denk niet te min over de hal die hier stond, het was een grote hal met een bijzondere geschiedenis die de naam van Apeldoorn had kunnen veranderen. In 1931 werd de hal geopend door de toenmalige burgemeester Roosmale Nepveu. De naam van de hal was ‘de Eierhal’. De naam zegt het al, de hal werd gebouwd om eieren te verhandelen.


Eierhal
Even een stukje geschiedenis. Dit was niet de 1e eierhal in Apeldoorn, die stond namelijk aan de Griftstraat. De hal was te klein en daarom besloot het gemeentebestuur aan de overkant van het kanaal een grotere hal neer te zetten. Het werd een prachtige hal, een oppervlak van meer dan 1.000 vierkante meter, een koffiekamer, een schouwzaal en maar liefst 3 telefooncellen. Het was niet elke dag eiermarkt in Apeldoorn, en zo’n mooie hal leeg laten staan? Dat is natuurlijk zonde. Daarom gebeurde er veel meer in die hal. Er waren pluimveententoonstellingen, honden-, plantenen autoshows. In de jaren ‘50 en ‘60 was de eierhal het start- en eindpunt van de Apeldoornse Vierdaagse. Ook vonden er indoor-tenniswedstrijden plaats.

Tweede Wereldoorlog
Burgemeester Roosmale Nepveu’s afscheidsreceptie werdin deze hal gehouden. De beruchte NSB hield hier ook ooit bijeenkomsten, al in 1933 en 1934. De grote leider, Anton Mussert, was hier ook bij. Bij de mobilisatie voor het begin van de Tweede Wereldoorlog vond een compagnie van het leger, ‘Motordienst’, hier tijdelijk onderdak. Dat was tijdelijk, daarna was de Willem III-kazerne klaar en konden ze daar naartoe verhuizen.


Maar helaas, in de Tweede Wereldoorlog staken de Duitsers de hal in de brand. Herbouw had voor de gemeente niet zo’n hoge prioriteit, er waren heel veel andere projecten die aandacht vroegen. In 1953 heropende de eiermarkt in Apeldoorn in de inmiddels gebouwde VAD-hallen. Maar een succes was het niet, de eierkooplieden bleven naar Barneveld gaan.

Halstraat