Zonnepanelen plaatsen wordt makkelijker in Welgelegen

15 juni 2022

Met de sterk gestegen energieprijzen wordt het plaatsen van zonnepanelen steeds aantrekkelijker. Zolang de salderingsregeling bestaat kun je niet alleen de kosten van je eigen stroomverbruik verlagen, maar vaak ook nog de kosten van de zonnepanelen zelf terugverdienen.

Zolang je de panelen op een schuin dak plaatst, kun je dit meestal zonder vergunning doen. Wil je de panelen op een plat dak plaatsen, bijvoorbeeld op een carport of een ander plat dak van de woning of garage, dan is hier een vergunning voor nodig. Dit geldt ook wanneer je de zonnepanelen ergens anders dan op het dak, bijvoorbeeld op de grond bij het huis, wilt plaatsen. In dat geval is een vergunning vereist, en het aanvragen daarvan kost tijd, moeite en geld. Voordat je panelen plaatst kun je zelf een check uitvoeren op de website www.omgevingsloket.nl

De gemeente Apeldoorn wil lokale energie-opwekking stimuleren. Te veel regels en vergunningsdruk hoort daar niet bij. Om die reden is op donderdag door de gemeenteraad een voorstel (de motie ‘Voor niets gaan de zonnepanelen erop’) aangenomen om het eenvoudiger te maken om zonnepanelen te plaatsen zonder vergunning. De huidige regeling zal worden vereenvoudigd, waardoor het minder vaak nodig is om een vergunning aan te vragen. Omdat er zonder vergunning ook geen vergunningskosten betaald hoeven te worden, scheelt dit al snel enkele honderden euro’s.

IMG_5415