Welke isolatie mogelijkheden helpen?

26 maart 2024

Op woensdagavond 20 maart organiseerde de Wijkraad Welgelegen in samenwerking met Duurzame Energiecoöperatie Apeldoorn een informatieavond over het isoleren van je woning. Deze avond is mede voorbereid door de werkgroep verduurzaming & vergroening als vervolg op de warmte wandelingen met een warmtecamera en het bezoek aan het energiepunt.

Het doel van de avond was dan ook het informeren over de isolatie en subsidie mogelijkheden om het comfort te verhogen en minder geld kwijt te zijn aan het verwarmen van je woning. Er is ingegaan op de volgende mogelijkheden:

  • enkel of thermopaan glas vervangen door HR++ of triple-glas
  • oude isolatie in spouw muren aanvullen met nieuwe isolatie bij woningen van voor 1992
  • materialen om kelder, zolder en/of dak te isoleren
  • de geschatte besparing en subsidie bedrag voor een gemiddelde tussenwoning, hoekwoning en vrijstaande woning zijn gepresenteerd

Uiteraard was er ruimte voor het stellen van vragen, zowel plenair als individueel. Voor sommige aanwezigen was het reduceren van het gebruik van aardgas de eerste prioriteit, voor andere aanwezigen het verlagen van de energierekening. Voor de presentatie en het beantwoorden van de de vragen waren energiecoaches vanuit deA aanwezig. Aanwezige wijkgenoten gingen natuurlijk ook onderling in gesprek om vragen en ervaringen te delen. Daarbij waren enkele voorbeelden meegenomen van HR++, triple als en “ingepakt” glas in lood.

De bijeenkomst werd bezocht door 25 belangstellenden uit de wijk Welgelegen. Door deze mooie opkomst, de presentatie en uitleg van deA, leden van de werkgroep Welgelegen én de Wijkraad Welgelegen werd het een geslaagde avond! 

Een paar tips

  • Neem eens een kijkje bij het Energiepunt, Paslaan 1 voor het verkrijgen van informatie en uitleg over verduurzaming van je woning. Hier zijn isolatie oplossingen en mogelijkheden fysiek te bekijken! 
  • Leen een warmtecamera van het Energiepunt om warmtelekken in je woning op te sporen.
  • Ventileren is van wezenlijk belang voor een gezond binnenklimaat van je woning, maar ook voor je eigen gezondheid. Frisse, schone lucht verwarmt een stuk sneller en kost dus minder energie! 

Voor meer achtergrond is de presentatie toegevoegd:

Zie ook: https://www.de-a.nl/wijk/welgelegen/

IMG_8680-2